Kakule Kakule, dünya üzerinde belirli bölgelerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Özellikle Hindistan civarında yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yetiştirme oranının oldukça düşük olması nedeniyle fiyatı oldukça yüksektir. 50 gram kakule yaklaşık 9-10 TL civarındadır. Dünya üzerinde safran ve vanilyadan sonra en pahalı bitki olarak kabul edilir. Kakule bitkisi ülkemizde yetişmemektedir; ancak aktarlarda ve büyük baharatçılarda bulmak mümkündür. Toz halinde kakule satın alınması tavsiye edilmez, çünkü öğütülmüş bitki zamanla aromasını ve kokusunu kaybeder. Bu nedenle, kabuklu halde bulunan meyvesini alarak, kullanılacağı zaman meyvenin etli kısmını açıp tohumları havanda ezerek ya da mutfak robotunda geçirerek kullanılması daha uygun olacaktır. Kakule, çay, kahve veya yemeklerde tüketilebilir. Kakule Bitkisinin Özellikleri Kakule, zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir. Ilıman ve sıcak bölgeleri sevmektedir. Büyük yaprakları bulunan, uzunluğu 3-4 metreyi bulan ve bataklık ormanlarında yetişen uzun ömürlü bir bitkidir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunluğunda, kirli beyaz veya sarıya çalan yeşil renktedir. Baharat olarak kullanılan kısmı bitkinin tohumlarıdır. Tohumları 3-4 mm çapında, koyu kırmızı renkte, yuvarlak ve yeşil bir kılıf içindedir. Bu bitkinin kozmetik sanayinde de kullanıldığı görülmektedir. Kakule, yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşması için güneşte bekletilir. Kakulenin Kullanım Alanları Kakule, son zamanlarda ülkemizde de adını duyurmaya başlamıştır. Çeşitli hastalıklara şifa bulmak için, kahve, çay ve yemeklere aroma ve tat vermek amacıyla kullanılmaktadır. Meyvelerin kurumasıyla elde edilen tohumları özellikle baklagil yemeklerinde ve balıklarda kullanılmaktadır. Ayrıca sütlü tatlılar, hoşaflar ve muhallebiler için de tohumları kullanılmaktadır. Kakule Nasıl Kullanılır? Taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak kaynar suya atılır. 10-15 dakika demlendikten sonra elde edilen çay, günde üç kez birer bardak içilir. Eğer iştah açmak veya gaz sorunu için kullanılacaksa yemeklerden yarım saat önce içilmelidir. Mide bulantısı için; kaynatılan nanenin içine bir tutam kakule atılır ve daha sonra limon ve bal eklenerek tüketilir. Kakule kahvesi de mide bulantısına iyi gelecektir. İştahsızlık için; kaynatılmış kakule içine, bal veya esmer şeker ilave edilerek tüketilirse iştahsızlık sorunu çözülebilir. Kakulenin Faydaları
Kakulenin Yan Etkileri Kakule bitkisinin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Doktor kontrolünde ve belirli dozlarda kullanıldığı sürece güvenilir bir bitkidir. Ancak hamile ve emziren kadınların kullanmasında sakınca görülmüştür. |