Kakule Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Kakule Faydaları Nelerdir?

Kakule Faydaları

Kakule, zencefiller familyasına ait olan Amomum ve Elettaria cinsi bitkilerin genel adıdır ve özellikle Hindistan civarlarında yetişir. Çok yıllık bir bitki olan kakule, iklim şartlarından dolayı ülkemizde yetişmemektedir. Diğer ülkeler gibi bize de Hindistan'dan ithal edilir ve oldukça pahalıdır. Zor bulunan bir bitki olması onu özel kılmaktadır. Boyu 4 metreye kadar ulaşabilen kakule; büyük yapraklı, meyveleri 2 mm uzunluğunda ve grimsi ya da yeşilimsi renktedir. Özellikle bataklık ormanlarını seven kakule bitkisi yeşil renkte toplanır ve olgunlaşması için güneşte bekletilir. Safran ve vanilyadan sonra fiyat yönünden en değerli baharattır. Tohumlarının içerisinde; nişasta, reçine ve uçucu yağlar bulunur.

Ülkemizde yetişmeyen fakat artık birçok aktarda satılan kakulenin faydaları oldukça fazladır. Özellikle çok güçlü bir anti-kanserojen özellik taşır. Kanserli hücrelerin yayılmasını önlemekte yardımcı olup kanserin tedavisinde büyük faydası vardır. Vücutta yüksek bir antioksidan etkisi yaratan kakule, sindirim sistemini uyarır. Güçlü bir idrar söktürücü özelliği de kakulenin faydalarındandır. Böbreklerin çalışmasını düzenler, hafızayı ve ses tellerini güçlendirir. Ağız kokusunu gidermek, mideyi çalıştırıp gazı söktürmek de kakulenin faydaları arasındadır. Çay ve kahve gibi yan etkisi yoktur, aksine kafein temizlemede doğal bir ürün olması kakulenin faydaları arasındadır. Solunum yolu rahatsızlıklarında yararlı olup, öksürük ve astım hastalığında da etkilidir. Hıçkırık kesici özelliğe sahiptir. Ayrıca, sinir sistemine olumlu yönde etkisi vardır ve antidepresan özelliği de kakulenin faydaları arasında yer almaktadır. Saçlarınızın hızlı uzamasını istediğinizde, kilolarınızdan şikâyet ettiğinizde, halsiz ve bitkin hissettiğinizde kakulenin faydalarını göreceksiniz. Görüntüsü ile doğaya süs olan, farklı ve keskin kokuya sahip kakulenin faydalarını anlatmakla bitiremeyiz.

Kakulenin Kullanıldığı Yerler

Son zamanlarda adı duyulmaya başlayan kakule; yemeklerde, tatlılarda, çay ve kahvelerde aroma vermesi için kullanılır. Birçok hastalığa şifa kaynağı da olan kakuleyi özellikle, baklagil ve balık yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yine kakule bitkisinin çayını yaparak tüketebilmek mümkündür. Hintliler gibi tohumu çiğneyerek temiz kokan bir nefese sahip olabilirsiniz. Yurt dışındaki bazı ülkelerde unlu mamullerin içine de katılmaktadır. Öğütülmüş halde satılan kakule faydasını yitireceğinden kabuklu olarak satın almanız önerilir. Nane ve kekik ile kaynatıp içtiğinizde, mide rahatsızlığınıza kakulenin faydası olacaktır. Meyvelerini ise kullanacağınız zaman ezmeniz yararlı etkisinin kaybolmasını önleyecektir. Birçok bitki gibi kakule de hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kakule Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Baharat Türleri ve Özellikleri

Kakule Baharat Türleri ve Özellikleri

Toz Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Toz Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Faydaları Nelerdir?

Kakule Faydaları Nelerdir?

Kakule Otu Türleri ve Özellikleri

Kakule Otu Türleri ve Özellikleri