Kakule Ağacı

Kakule Ağacı

Kakule Ağacı, Zencefilgiller familyasından olan iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen ve anavatanı Hindistan olan kakule ağacı, genellikle tropikal iklimlerde yetişir ve tohumları daha çok yemeklerde kullanılır. Tohumları yemeklere lezzet verdiği için birçok içeceğin ve ürünün yapımında kullanılan kakule ağacı tohumu baharat olarak da oldukça sık tercih edilir.
Kakule ağacı nasıl yetiştirilir?

Tohumlarının baş ağrısına iyi gelmesi, iştah problemi yaşayan kişilerde iştah açması, sindirimi kolaylaştırması, ağız kokusunu gidermesi, mide ağrılarını azaltıp şişkinliğe iyi gelmesi ve astım ve bronşit gibi hastalıkları tedavi edebilme özelliğine sahip olmasından dolayı yetiştiriciliği oldukça rağbet gören kakule ağacı uygun koşullar sağlandığında kolaylıkla yetiştirilebilir.

Sıcaklık, kakule ağacı yetiştirilmesi için en uygun olan sıcaklık derecesi 22 derecedir. Kakule ağacından yeterli miktarda verim alabilmek için nemli toprakta, ılık ve güneş ışığının fitre elendiği ortamlarda yetiştirilmesi gerekir. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksız olan kakule ağacı ılık ortamlarda bir büyük bir kabın içerisinde ya da konteynerda yetiştirilmeye uyum sağlayabilecek olan bir ağaçtır. Bu ağaca doğru gübreleme yapıldığı takdirde büyüme desteklenir ve verim artar.

Toprak, bu ağacın yetiştirilebilmesi için toprağının oldukça zengin olması gerekir. PH değeri 6,1-6,6 olan killi topraklarda daha iyi büyüyen kakule ağacından daha iyi sonuç alabilmek için toprak belirli aralıklarla gübrelenmeli ya da toprak fosfor ve potasyum açısından ıslah edilmelidir.

Tohumların ekimi, mercimeğe benzeyen ve oldukça keskin bir kokuya sahip olan tohumlar daha fazla güneş alan yerlere ve toprağın neredeyse yüzey kısmına ekilmelidir. Tohumlar ekildikten sonra eğer uygun sıcaklıkta muhafaza edildi ise genellikle 15 gün sonra çimlenme başlar. Ancak gerekli olan koşulların sağlanmadığı durumlarda tohumlar fazla dayanmaz ve çürür. Bu nedenle bu ağaç yetiştirilmek isteniyorsa doğru koşulların sağlanması çimlenme ihtimalini yükseltir.

Hasat zamanı, iyi bir verim alabilmek için oldukça dikkatli bir şekilde yetiştirilmesi gereken kakule ağacının hasat zamanı tohumların ekilmesinden 3 yıl sonra yapılır. Ağaç ilkbahar mevsiminden yaz mevsimine kadar sarı renkli küçük çiçekler açtıktan sonra zamanla kapsül biçiminde 1-2 cm uzunluğunda koyu kırmızı ve kahverengimsi kabuklu meyvelere dönüşür ve bu meyveler olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşmaya başlayan meyvelerin rengi yeşile dönmeye başladıktan sonra toplanabilir. Kapsüllerin içerisinde 5-7 adet tohum bulunur. Oldukça hoş kokuya sahip olan bu tohumlar, toplandıktan sonra tohumların kullanılmaya hazır duruma getirebilmesi için güneşte yaklaşık bir hafta boyunca kurutulması gerekir. Kurutma işlemi yapılırken tohumların sürekli olarak arkası ve önü çevrilmelidir. Kurutulan kakule ağacı tohumları öğütülmüş olarak bir bardak kaynatılmış suyun içerisine bir tatlı kaşığı atılıp 10 dakika dinlendirildikten sonra çay olarak tüketilebilir.

Kakule ağacının tohumları %4 oranında uçucu yağ, limonen, sineol, terpinilasetat, pinen ve sabinen adı verilen maddeleri içerir. Ağacın tohumları oldukça güzel korkmaları sebebiyle öğütülmeden sade olarak veya öğütülerek toz haline getirilip bazı yemeklerde, ekmek, bisküvi, kurabiye, turşu ve bazı içkilere katılır ve yakın doğu ülkelerinde kahve olarak da tüketilir. Son günlerde birçok faydası nedeniyle ülkemizde de oldukça sık kullanım ağına sahip olan kakule ağacının tohumları parfüm endüstrisinde de kullanılmaktadır.
Son Güncelleme : 09.12.2018 08:19:24
Kakule Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kakule Ağacı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kakule Ağacı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çekirdek Kakule
Çekirdek Kakule
Çekirdek kakule, Zencefilgillerden olan kakule Batı ve Güney Hindistan Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 m boyunda çok yıllık bir bitki türüdür. Yabani bir şekilde yetişir. Ülkemizde yetiştirilmez. Kakule ...
Kakule Tozu
Kakule Tozu
Kakule tozu, Batı ve güney Hindistan'ın, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen zencefilgiller cinslerini kaplayan hoş kokulu bir bitkidir. Büyük yapraklı boyu 4/5 metreye kadar ulaşabilen çok yıllık bir bitki türüdür. Kakulenin meyveleri sarı...
Kakule Çayı
Kakule Çayı
Kakule çayı, genellikle güney Hindistan'da yetişen kakule, 40 santim boylarına kadar ulaşabilen bir bitkidir. Bitkinin içerisinde yer alan uçucu yağlar sağlık açısından oldukça faydalıdır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu bitki çoğunluk...
Kakule Yağı
Kakule Yağı
Kakule yağı, yabani olarak bataklık alanlarda yetişen kakule, zencefilgiller familyasına aittir. Ana yurdu tam olarak bilinmese de Hindistan da ve Asya bölgelerinde sıklıkla yetişir. Çok yıllık bitki olan kakule, ülkemizde iklim koşullarından dola...
Kakule Kahve
Kakule Kahve
Kakule kahve, Yoğun tempolu bir gün sonrası şöyle ayaklarımız uzatıp bir kenara çekilip yorgunluğumu gideren ve kokusuyla rahatlatan kahveye kim yok diyebilir ki ? Sabah, gün arası veya akşam kahvesiz geçirmeyen bir çoğunluk olduğu yok sayılamaz. Kah...
Kakule Çiçeği
Kakule Çiçeği
Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölümlerinde Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yapraklı ve her mevsim yeşil kalabilen bir bitki cinsi olan kakule çiçeği, ilkbahardan yaz mevsimine...
Kakule Çekirdeği
Kakule Çekirdeği
Kakule çekirdeği, eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de yaygın şekilde kullanılan bitkilerden biridir. Bu çekirdek, genelikle insanlarda tadından dolayı, tatlandırılarak kullanılmaktadır.. Bu nedenle birçok kişi bu çekirdeği tüketirken balla ya da...
Kakule Baharat
Kakule Baharat
Kakule baharatı dünya üzerinde belli başlı yerlerde yetiştirildiği, yani her bölgede yetişmediğinden dolayı çok özel bir bitki çeşididir. Hindistan ve çevresindeki ülkelerde yetiştirilir ve bu bölgeden dünyaya ihraç edilir. Bu kadar sınırlı bir aland...
Kakule
Kakule
Kakule; dünya üzerinde belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Hindistan civarında yetişmektedir. Yetiştirme oranı oldukça az olduğundan fiyatı oldukça pahalıdır. 50 gr. kakule 9-10 tl civarındadır. Dünya üzerinde safran ve vanilya...
Kakule Nasıl Kullanılır
Kakule Nasıl Kullanılır
Kakule nasıl kullanılır, Doğa birbirinden güzel, şifa dağıtan, her biri farklı bir amaca hizmet eden bitkileri bize sunmakta oldukça cömert. Kiminin kokusu kiminin tadı kiminin şifası kiminin enfes görselliği saymakla bitmez ve bu liste uzar gider. B...
Toz Kakule
Toz Kakule
Toz kakule; Kakule zencefilgiller ailesinden Etettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule batı ve güney Hindistan, güneydoğu Asya'nın sıcak olan bölgelerinde yetişir. Kakule büyük yapraklı 4-5 metre boyunda uzun yıllardır ...
Kakule Tohumu
Kakule Tohumu
Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı tam olarak bilinmemektedir. Özellikle Güney Hindistan'da, sıcak bataklık olan ormanlarda ken...

 

Kakule Ağacı
Çekirdek Kakule
Kakule Tozu
Kakule Çayı
Kakule Yağı
Kakule Kahve
Kakule Çiçeği
Kakule Çekirdeği
Kakule Baharat
Kakule
Kakule Nasıl Kullanılır
Toz Kakule
Kakule Tohumu
Kakule Bitkisi
Kakule Kurabiyesi
Kakule Tarçın
Kakule Faydaları
Kakule Meyvesi
Kakule Otu
Popüler İçerik
Kakule Bitkisi
Kakule Bitkisi
Kakule Bitkisi, özellikle güney Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zencefilgiller ailesinden hoş kokulu tohumları mutfakta ve tıp alanınd...
Kakule Kurabiyesi
Kakule Kurabiyesi
Kakule kurabiyesi, ilk bakışta göze hitap eden, ardından ağızda dağılan enfes bir kurabiye çeşididir. Kurabiye çocukların favori lezzetleri arasındad...
Kakule Tarçın
Kakule Tarçın
Kakule tarçın, ikilisini muhallebilerin ize, komposto ve hoşaflarınıza katabilir ve muhteşem faydalarından yararlanabilirsiniz. Kış mevsimleri geldiği...
Kakule Faydaları
Kakule Faydaları
Kakule faydaları, zencefiller familyasına ait olan kakule; Amomun ve Elettaria cinsi bitkilerin genel adı olup, Hindistan civarlarında bulunmaktadır. ...
Kakule Meyvesi
Kakule Meyvesi
Kakule Meyvesi, Hindistan ve Orta Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve alternatif tıp ve mutfak alanlarında kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Kakul...
Kakule Otu
Kakule Otu
Kakule otu, zencefilgiller ailesinden gelen amomum ve elettaria cinslerini içine alan bitki grubuna verilen genel addır. Arapça ve Farsçada "Hêl" olar...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kakule Ağacı
Çekirdek Kakule
Kakule Tozu
Kakule Çayı
Kakule Yağı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019