Kakule Ağacı Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Kakule Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kakule Ağacı

Zencefilgiller familyasından olan Kakule Ağacı, iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen bir bitkidir. Anavatanı Hindistan olan bu ağaç, genellikle tropikal iklimlerde yetişir ve tohumları daha çok yemeklerde kullanılır. Kakule ağacının tohumları, yemeklere lezzet vermesi nedeniyle birçok içeceğin ve ürünün yapımında kullanılır. Ayrıca baharat olarak da oldukça sık tercih edilir.

Kakule Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Kakule ağacının tohumları baş ağrısına iyi gelmesi, iştah açması, sindirimi kolaylaştırması, ağız kokusunu gidermesi, mide ağrılarını azaltıp şişkinliğe iyi gelmesi ve astım ve bronşit gibi hastalıkları tedavi edebilme özelliklerine sahip olması nedeniyle yetiştiriciliği oldukça rağbet görmektedir. Uygun koşullar sağlandığında bu ağaç kolaylıkla yetiştirilebilir.

Sıcaklık

Kakule ağacının yetiştirilmesi için en uygun sıcaklık derecesi 22°C'dir. Kakule ağacından yeterli miktarda verim alabilmek için nemli toprakta, ılık ve güneş ışığının filtrelendiği ortamlarda yetiştirilmesi gerekir. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksız olan kakule ağacı, ılık ortamlarda büyük bir kabın içerisinde ya da konteynerda yetiştirilmeye uyum sağlayabilir. Bu ağaca doğru gübreleme yapıldığı takdirde büyüme desteklenir ve verim artar.

Toprak

Kakule ağacının yetiştirilebilmesi için toprağının oldukça zengin olması gerekir. pH değeri 6,1-6,6 olan killi topraklarda daha iyi büyüyen kakule ağacından daha iyi sonuç alabilmek için toprak belirli aralıklarla gübrelenmeli veya fosfor ve potasyum açısından ıslah edilmelidir.

Tohumların Ekimi

Mercimeğe benzeyen ve oldukça keskin bir kokuya sahip olan tohumlar, daha fazla güneş alan yerlere ve toprağın neredeyse yüzey kısmına ekilmelidir. Tohumlar ekildikten sonra eğer uygun sıcaklıkta muhafaza edilirse genellikle 15 gün sonra çimlenme başlar. Ancak gerekli olan koşullar sağlanmadığında tohumlar fazla dayanmaz ve çürür. Bu nedenle bu ağaç yetiştirilmek isteniyorsa doğru koşulların sağlanması çimlenme ihtimalini yükseltir.

Hasat Zamanı

İyi bir verim alabilmek için oldukça dikkatli bir şekilde yetiştirilmesi gereken kakule ağacının hasat zamanı, tohumların ekilmesinden 3 yıl sonra yapılır. Ağaç, ilkbahar mevsiminden yaz mevsimine kadar sarı renkli küçük çiçekler açtıktan sonra zamanla kapsül biçiminde 1-2 cm uzunluğunda koyu kırmızı ve kahverengimsi kabuklu meyvelere dönüşür ve bu meyveler olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşmaya başlayan meyvelerin rengi yeşile dönmeye başladıktan sonra toplanabilir. Kapsüllerin içerisinde 5-7 adet tohum bulunur. Oldukça hoş kokuya sahip olan bu tohumlar, toplandıktan sonra kullanıma hazır duruma getirilmesi için güneşte yaklaşık bir hafta boyunca kurutulması gerekir. Kurutma işlemi yapılırken tohumların sürekli olarak arkası ve önü çevrilmelidir. Kurutulan kakule ağacı tohumları, öğütülmüş olarak bir bardak kaynatılmış suyun içerisine bir tatlı kaşığı atılıp 10 dakika dinlendirildikten sonra çay olarak tüketilebilir.

Kakule Ağacının Diğer Kullanım Alanları

Kakule ağacının tohumları %4 oranında uçucu yağ, limonen, sineol, terpinilasetat, pinen ve sabinen adı verilen maddeleri içerir. Ağacın tohumları oldukça güzel kokmaları sebebiyle öğütülmeden sade olarak veya öğütülerek toz haline getirilip bazı yemeklerde, ekmek, bisküvi, kurabiye, turşu ve bazı içkilere katılır. Ayrıca, yakın doğu ülkelerinde kahve olarak da tüketilir. Son günlerde birçok faydası nedeniyle ülkemizde de oldukça sık kullanılmaya başlanmıştır. Kakule ağacının tohumları parfüm endüstrisinde de kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Toz Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Toz Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Kakule Kahve Tarifi ve Malzemeleri

Kakule Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kakule Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kakule Otu Türleri ve Özellikleri

Kakule Otu Türleri ve Özellikleri

Kakule Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?