Çekirdek Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Çekirdek Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule, zencefilgiller ailesinden olan ve Batı ile Güney Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 metre boyunda çok yıllık bir bitki türüdür. Kakule yabani bir şekilde yetişir ve ülkemizde yetiştirilmez. Kakule çekirdeği ekilirken çok fazla güneş alan bir yere ve toprağın neredeyse yüzeyine ekilmelidir.

Türkiye'de çok kullanılmasa da baharat olarak sıkça tercih edilen kakule, Hindistan'da geleneksel bir bitkidir ve en büyük üreticisi Hindistan'dır. Her ülkede farklı amaçlarla kullanılan kakule, Hindistan'da baharat olarak, Suudi Arabistan'da kahveye tat vermek için, Çin'de çeşitli rahatsızlıklara karşı, Avrupa'da ise liköre aroma vermesi için kullanılır. Yetiştiği yere göre isim alan kakulenin en kalitelisi Malabar Kakulesi olarak bilinir.

Kabuklu ya da kapsül gibi bir görüntüsü olan kakuleyi çekirdeğiyle satın almalısınız, çünkü öğütülmüş olanı aromasını kaybeder. Ancak kullanacağınız zaman ezmelisiniz. Çekirdeği mercimeğe benzer ve keskin bir kokuya sahiptir. Yemeklerde kullanabileceğiniz kakuleyi baklagillerde, balıkta, tavukta, pilavda ve pastalarda kullanabilirsiniz.

Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı mutfaklarda yer alan kakuleyi aktarlardan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Yurt dışında yaşayanlar bu bitkiyi "Cardamom" adıyla bulabilirler. Çekirdek kakulenin bilinen birçok faydası vardır.

Çekirdek Kakule Faydaları Nelerdir?

  • Dizanteri tedavisi için faydalıdır.
  • Bol idrar söktürür.
  • Zihni güçlendirici etkisi vardır.
  • Sindirim sistemini uyarıcı etkisi vardır.
  • Mide yaralarına ve midede oluşan gaza iyi gelir. Mide gazından kaynaklanan kalp rahatsızlıklarını tedavi eder.
  • Bronşite iyi gelir.
  • Akciğerler için antiseptik görevi görür.
  • Özellikle ağız kokusuna birebirdir.
  • Hazımsızlık için kullanılır.
  • Cinsel gücü kuvvetlendirir.
  • Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir.
  • Baş ağrısını geçirmek için etkilidir.
  • Mide bulantısı için kaynatarak hazırlanan nanenin içine bir tutam kakule, bal ve limonla yapılan karışım mide bulantısını geçirecektir.
  • Zayıflamaya faydası olduğu bilinmektedir.
  • Vücudu ferahlatır.
  • Tükürük akışını hızlandırır.

Ancak hamileler, akut gastrit, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri rahatsızlığı olanlar çekirdek kakule kullanmamalıdır. Bunun dışında bilinen bir yan etkisi yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kakule Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Kakule Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Kakule Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kakule Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kakule Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Tarçın Tarifi ve Malzemeleri

Kakule Tarçın Tarifi ve Malzemeleri