Kakule ÇayıKakule, genellikle Güney Hindistan'da yetişen ve 40 santimetreye kadar büyüyebilen bir bitkidir. Bitkinin içeriğindeki uçucu yağlar sağlık açısından oldukça faydalıdır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu bitki, çoğunlukla çay olarak tercih edilmektedir. Aynı zamanda yemeklere lezzet katmak için kullanılabilen kakule, parfüm sektörünün de önemli hammaddelerinden biridir. Kakule çayı, sağlık açısından çok faydalı olduğu için başta Hindistan olmak üzere birçok ülkede kullanılmaktadır. Her geçen gün faydaları daha da yaygınlaşan bu çay, hastalıkların tedavisinde ek ürün olarak tercih edilmektedir. Solunum sorunu çeken kişilerin kakule çayını kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Aynı zamanda gebelik döneminde anne adaylarının bu çayı kullanmaları pek önerilmez. Sağlık için çok faydalı olan kakule çayı, gebelik döneminde anne ve bebeğe zarar verip vermediği hakkında yeterli araştırma yapılmamıştır. Ancak etkili bir bitki olması nedeniyle tedbir amaçlı kullanılmaması önerilmektedir. Kakule Çayı Nasıl Yapılır?Kakule çayının hazırlanması oldukça pratik olup herhangi bir uğraş gerektirmeden kolaylıkla yapılabilir. Kakule çayını hazırlamak için gerekli malzemeler şunlardır:
Verilen ölçüdeki suyu bir pişirme kabına alın ve kaynatın. Kaynamakta olan suyun içerisine diğer malzemeleri ilave edip bir taşım daha kaynatın ve yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakın. Sürenin ardından çayı bir kaşıkla karıştırıp fincanlara süzerek ilave edin ve tüketin. Kakule Çayının Faydaları Nelerdir?İçerisinde uçucu yağ bulunduran kakule, etken uyarıcı maddeler de içermektedir. Bu özelliği sayesinde birçok ülkede afrodizyak olarak tercih edilmektedir. Çölyak hastalığının tedavisinde başta Çin olmak üzere diğer birçok ülkede kullanılmaktadır. İshal hastalığı, sindirim sorunu ve bağırsaklarda bulunan parazitlerin dökülmesinde son derece etkilidir.
Kakule Çayının Yan Etkileri Nelerdir?Kakule çayını emziren annelerin ve hamile kadınların kullanması tavsiye edilmez. Çok nadir olarak midede hassasiyete yol açabilir. Bunun dışında safra kesesinde hassasiyet olan kişilerin kullanmaları önerilmez. Kakule gibi etkili bitkilere karşı alerjisi olan kişilerin kakule çayını kullanmadan önce test yaptırmaları gerekir. Bu, olası alerjik reaksiyonların önüne geçmek açısından önemlidir. |
Kakule çayı yaparken verilen malzemeleri kullanmak zorunda mıyız? Özellikle süt kullanmak istemiyorum, başka bir şeyle değiştirebilir miyim?
Cevap yazMerhaba Gökçen,
Kakule çayı yaparken verilen tariften sapmak elbette mümkün. Süt kullanmak istemiyorsan, sütün yerine su veya bitkisel süt çeşitlerini (örneğin badem sütü, soya sütü, hindistancevizi sütü) tercih edebilirsin. Bu şekilde çayın tadını ve dokusunu kendi damak zevkine göre ayarlayabilirsin. Afiyet olsun!