Kakule Nasıl Kullanılır?
22 Haziran 2024

Kakule Nasıl Kullanılır?

Kakule Nasıl Kullanılır

Doğa, birbirinden güzel ve şifa dağıtan bitkileri bize sunmakta oldukça cömerttir. Bu bitkilerden biri de kakule olup, kokusu, tadı ve şifası ile öne çıkar. Aktarlarda sıkça rastladığımız bu mucizevi bitki, doğal eczane olarak nitelendirilen yerlerin vazgeçilmezlerindendir.

Kakulenin Tanıtımı

Kakule, zencefilgiller ailesine ait olup, anavatanı Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya'nın tropik bölgeleridir. Özellikle Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişen, 4-5 metre boyunda büyük yapraklı çok yıllık bir bitki türüdür. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları ise mercimek büyüklüğünde ve kırmızımsı esmer renkte olup, keskin ve güzel bir kokuya sahiptir. En kaliteli kakule, Malabar Kakulesi olarak bilinmektedir.


Kakule meyvelerinin kurutulup ayrılmasıyla elde edilen tohumlar, yemeklerde, özellikle de baklagiller, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılabilir. Bunun yanı sıra, sütlü tatlılar ve hoşaflarda da tercih edilebilir. Suudi Arabistan gibi ülkelerde çay ve kahve gibi sıcak içeceklerde aroma verici olarak kullanılır. Hint mutfağında her yemekte baharat olarak kullanılabilen kakule, İsveç'te de unlu mamullerde tercih edilir.

Kakule Çayı

Kakule çayı, "Cardamom Tea" olarak bilinir ve bergamotu andıran özel ve farklı kokusu ile aroma verir. Demlenmiş kakule çayına esmer şeker veya bal karıştırarak içerseniz, iştahsızlık probleminizi çözmüş olursunuz. Kakule çayı 5-10 dakika demlenip süzülerek içilir, kaynatılmaz. Kakuleyi aktarlardan öğütülmüş şekliyle değil, tohum şeklinde almanız daha faydalıdır, bu yüzden kabuklu kakule tercih edilmelidir.

Kakule Kullanım Alanları

Kakule, pilav yaparken kullanıldığında pilavların tek tek olmasını ve güzel bir kokuya sahip olmasını sağlar. Baharatlı kekler ve kurabiyelerde de kullanılabilir. Her ülkede farklı amaçlarla kullanılan kakule, mutfağınızda hem güzel bir tat hem de şifa için bulundurulabilir.

Kakulenin Faydaları

  • Kakule tohumlarını çiğnemek kötü nefes kokusunu giderir ve nefesi tazeler.
  • Ağızdaki sigara ve alkol kokusunu yok eder.
  • Dizanteriyi tedavi eder.
  • Baş ağrılarına iyi gelir.
  • Hoş aroması sebebiyle yemeklerde baharat olarak kullanılır.
  • Kakule, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücre sayısının artmasını sağlar.
  • Karaciğeri korur.
  • Doğal bir diüretiktir (idrar söktürücü).
  • Yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir.
  • Mide gazını alır.
  • Mideyi çalıştırır, hazmı kolaylaştırır, gaz söktürür.
  • Bronşite faydalıdır.
  • Kakuleyi toz haline getirip burnunuza çekerseniz nezleyi keser.
  • Akciğerler için antiseptik özelliği vardır.
  • Zihni açar ve güçlendirir, zihin yorgunluğuna iyi gelir.
  • Cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

Kakule Nasıl Kullanılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kakule Otu Türleri ve Özellikleri

Kakule Otu Türleri ve Özellikleri

Kakule Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kakule Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kakule Tarçın Tarifi ve Malzemeleri

Kakule Tarçın Tarifi ve Malzemeleri

Kakule Faydaları Nelerdir?

Kakule Faydaları Nelerdir?